Keresés ebben a blogban

2014. április 12., szombat

Ez bizony sokszor jól jön :)

Sokan nem tudják ám, se a személyenkénti mennyiséget se a "kanalas" mérést :) Nem is oly rég egy ismerősömnél voltam és Ő nem merte kanállal kimérni a hozzávalókat a süteményhez mert nem is hallotta még addig, hogy úgy is lehet.
A személyenkénti anyagmennyiséggel még Én is sokszor bajban vagyok. Általában jócskán fölé lövök :)

Egy személynek alapanyagokból mennyit számoljunk.
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg


Konyhai mértékegységek

Bors:
1 késhegynyi (kh) : 0,2 dkg
Búzadara:
1 evőkanál: 1,5 dkg
1 csapott evőkanál: 1,2 dkg

Cukor:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 4 g

Liszt:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 3 g

Só:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 7 g
1 késhegynyi: 4 g

Olaj:
1 evőkanál: 2 dkg

Tej:
1 evőkanál: 1,5 dkg

Edények űrtartalma:
1 bögre: 2 dl
1 vizespohár: 2-2,5 dl
1 borospohár: 1-1,5 dl
1 mélytányér: 2,5 dl
kiskanálnyi (kk) víz: 1 dkg
csapott evőkanál (csek) víz: 1,5 dkg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése