Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 21., szerda

Szilvás sült túrótorta

Van a kert hátuljában egy öreg szilvafa, idén sajnos nem sok gyümölcs van rajta. Lekvárt nem tudok főzni belőle, de egy két finom süteményre szerencsére elég :)
Hétvégén végre eljutottunk párom keresztszüleihez és, hogy ne menjünk üres kézzel, gondoltam sütök nekik egy túrótortát.
Azt általában mindenki szereti :)


Tészta:

1 tojás
10 dkg barna cukor (lehet sima kristálycukor is)
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 teáskanál vanilia eszencia
fél csomag sütőpor

Összegyúrjuk az alapanyagokat és egy kivajazott kerek (én 26 centis) tortaforma aljába nyomkodjuk lisztes kézzel.

13-14 szem szilvát megmosunk, félbevágjuk, a magját kivesszük és fahéjas cukorba forgatjuk. Egy tálkába félretesszük. (Ezt az én drága kicsi lányom csinálta, szeret nekem segíteni a konyhában, na meg a kezére ragadt fahéjas cukrot boldogan nyalogatta le a végén)

A túró:

50 dkg túró
1 citrom leve és reszelt héja (csak ha nincs kezelve semmiféle káros viasszal, általában feltüntetik a csomagoláson)
2,5 dl tejszín
2,5 evőkanál étkezési keményítő
15-20 dkg cukor (ízlés szerint, a család kevésbé édesen szereti, de ha édesapámnak csinálnám akkor 25 dkg kerülne bele)
4 tojás
2teáskanál vanilia eszencia
csipet só

A tojásokat ketté választjuk és a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A túrót a tojások sárgájával, a cukorral, a tejszínnel, a keményítővel és a citromlével+reszelt héjjal krémesre keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és óvatos mozdulatokkal összekeverjük. A tésztára kenünk egy kevés túrót majd a szilva felét belenyomkodjuk. Ráöntjük a maradék túrót és a tetejére belenyomkodjuk a maradék szilvát.
Előmelegített sütőbe tesszük és kb 160 fokon készre sütjük, tűpróbáig, ez kb 45 perc volt nekem. Ha már nagyon barnul a teteje akkor takarjuk le egy fóliával.
A formából csak kihűlés után vegyük ki.
A legjobb ha este elkészül és reggel kivesszük :)



Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése