Keresés ebben a blogban

2013. március 4., hétfő

Fehér kenyér Pataki tálban.

Teljesen más így a kenyér, íze, állaga. Még én is csak próbálgatom, hisz nem oly rég vettük, de nem bántam meg.

Sőt.

Szeretni fogom, már előre tudom.

Recept egyszerű:

kb 3,5-4 dl langyos víz.
50-55 dkg fehér liszt
16 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor ( lehet barna cukor is, azzal is finom)
2 evőkanál étolaj

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe teszem, elindítom a dagasztó programot. Indításként 3,5 dl vizet teszek bele, és figyelem, mert lehet, hogy felvesz még a tészta némi folyadékot.
A pataki tálat hideg vízbe áztatom míg a gép dolgozik.
Ha megkelt a kenyér kiveszem a gépből, megformázom. A pataki tál alját és oldalát kikenem étolajjal majd beleteszem a kenyeret. A tetejét késsel bevagdosom, ráteszem a tálra a tetejét és berakom a hideg sütőbe. Fontos, hogy együtt melegedjen fel a tál a sütővel. 240 fokra állítom a sütőt, ha eléri ezt a hőmérsékletet leveszem a tálról a tetejét és körülbelül 10 percig sütöm, majd a hőfokot 220 fokra állítom és készre sütöm.
Mivel a tál vízben volt áztatva nem kell külön gőzölni a sütőt, a melegítés alatt pedig gyönyörűen feljön a kenyér. A héja Isteni ropogós, belül pedig kellően lukacsos szerkezetű.
Olyan pont jó :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése